29.09. SVETSKI DAN SRCA!!!

  1. Svetski dan srca

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti kod 17,5 miliona ljudi svake godine. Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.

Svetski dan srcaOve godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Ojačajte svoje srce”, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom  glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i ekonomski razvijeniji delovi stanovništva. Danas, nijedan stanovnik naše planete nije pošteđen od bolesti srca i krvnih sudova, bez obzira na to gde živi, kojeg je pola, uzrasta i socijalno-ekonomskog statusa.

Deca predstavljaju posebno rizičnu kategoriju za pojavu bolesti srca i krvnih sudova. Bolesti srca i krvnih sudova mogu da se jave i pre rođenja, a rizik raste tokom detinjstva usvajenjem loših životnih navika, kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost duvanskom dimu. Određene neprepoznate i nelečene zarazne bolesti kod dece su poseban problem, jer mogu da izazovu trajna oštećenja na srcu, koja se često leče jedino hirurškim intervencijama.

U Srbiji, prosečno dnevno 47 osoba doživi infarkt, a 15 ga ne preživi. Podaci pokazuju i da svaki peti pacijent sa infarktom umre tokom prvih pet godina od nastanka bolesti.

Kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29% svih smrtnih slučajeva u svetu, što ih čini “SVETSKIM UBICOM BROJ JEDAN “

Na Vama je izabrati dva puta:
1. Prevencija – put do dobrog zdravlja
2. Rizik odlaska u bolest

Srećne su osobe sa pojavom tegoba koje Vas odvode lekaru. Odsustvo tegoba je najveći rizik i neprijatelj. Svi bi da živimo kvalitetnije i duže.

— Vi, koji već bolujete od srca: ne preskaćite redovne kontrole, bez obzira da li imate tegobe .

— Vi zdravi i Vi koji mislite da ste zdravi, sa prisutnim faktorima rizika, savetujemo Vam periodične, preventivne preglede, korigovanje loših, a prihvatanje zdravih navika.

Održite kvalitet i dužinu života. I ne zaboravite, srce boli, ili ne boli , ili kada se javi, može biti kasno.

Šta sve možete da učinite za zdravlje svog srca?
hranite se pravilno– komzumirajte 5 porcija voća i povrća svakog dana i izbegavajte hranu sa zasićenim masnim kiselinama
budite aktivni– 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti može da smanji rizik za nastanak bolesti srca
–   kažite “NE” cigaretama
održavajte odgovarajuću telesnu težinu

ograničite unos alkohola
–  insistirajte na okruženju bez duvanskog dima.

U poliklinici Kardio medika bićete na vreme dijagnostikovani vrhunskim aparatima, ukazaće Vam se na mere prevencije i loše navike i ukoliko je neophopdno preduzeće se lečenje od strane usko specijalizovanih doktora u skladu sa trenutnim stanjem nauke u svetu.

Želimo Vam zdravo srce.

Naš tim kardiologa Vam je na raspolaganju:
Prof. dr sci. med. Ivan Tasić
Prim. dr med. Dragan Mijalković
Prim. dr med. Svetlana Petrović Nagorni
Prim. dr sci. med. Nebojša Krstić
Prim dr sci. med. Miodrag Damjanović
Dr med. Aleksandar Jovanović

Posted in:

Imate pitanje? Postavite ga u komentaru!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Morate popuniti označena polja *