Danas se obeležava Međunarodni dan kafe: Sve što niste znali o svom omiljenom napitku

  1. kafa

Kofein održava budnost i utiče na povećanje srčane frekvencije, što može da izazove nervozu, anksioznost, agresivnost, tahikardiju ili srčanu aritmiju i još mnogo toga.

Pored toga, kofein ne unosite samo putem kafe, već razni energetski napici, kao i neka hrana, imaju više kofeina nego jedna šoljica kafe. Optimalna doza u toku dana bi bila dve do tri šoljice kafe.

kafaŠto se raspoloženja tiče, ovo je pun pogodak- priuštićete sebi pola sata čistog zadovoljstva, verovatno ćete se malo socijalizovati, misli će vam odlutati na suprotnu stranu od posla, obaveza i problema. Na kraju ćete doći do zaključka da vam je ta kafa bila potrebnija više nego bilo šta na svetu.

Ljudski organizam je takav da konstantno traži razlog za lučenje dopamina, što izaziva osećaj euforije, ali takođe i zavisnosti. Držati kontrolu i biti umeren u svemu, pogotovo u konzumiranju kafe je poprilično teško. Ako ste već „navučeni“ na kafu i ne možete bez nje, bilo bi idealno da ne povećavate jačinu ili dozu kafe, već da se držite navike takve kakva jeste i pustite da telo, a pre svega mozak uživa.

Zdravo srce

Studija rađena na bruklinskom koledžu utvrdila je da ako popijete četiri šolje kafe dnevno, smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti za neverovatnih 53 posto. Naravno, nemojte ih sve izliti od jednom, odredite vremenske razmake koji vam najviše odgovaraju.

Čuvajte jetru

Ako za razliku od ljudi koji kafu piju samo kada im je potrebna da bi ih održala budnim ponekad, ako je konzumirate svaki dan smanjićete mogućnost za oboljenje od raka jetre za čak 29 posto. Na žalost, to ne može biti svaka kafa. Na primer, previše irske kafe ubija pozitivna dejstva.

Izbegnite demenciju

Ne samo da vas kafa čini opreznijim, već i čuva izoštrenost uma za starost. Studija Univerziteta Harvard pokazala je da redovan unos kofeina smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za čak 60 odsto i prepolovljava šanse za razvoj Parkinsonove bolesti.

Napitak za bolju memoriju

Kada sledeći put zaboravite gde ste ostavili ključeve, pravac u kuhinju da skuvate kafu! Studija Univerziteta Džons Hopkins utvrdila je da dupli espreso pojačava memoriju za narednih 24 sata.

Bolje raspoloženje

Studija škole za javno zdravlje Univerziteta Harvard objavila je kao rezultat da četiri kafe dnevno smanjuju rizik od depresije za 20 procenata.

Zaštitite prostatu

Jeste li zabrinuti za prostatu? Trebalo bi da budete, ona je ipak najveći ubica muškaraca. Umesto sa urologom, češće se družite sa konobarom ili konzumirajte kafu kod kuće. Prema studiji Univerziteta Harvard, 3-6 šolja kafe dnevno smanjuje rizik od raka prostate za 60 posto, čak iako konzumirate kafu bez kofeina.

Ubrzajte korak

Zaboravite na sportska pića: da biste pojačali izdržljivost tokom trčanja za 26 posto, popijte jedan espreso – savetuju naučnici Univerziteta Birmingem. Pozovite i prijatelje koji trče i napravite pauzu za kafu.

Držite šećer pod kontrolom

Svaka šolja kafe koju popijete može da smanji šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, za deset procenata – smatraju naučnici sa Instituta za naučne informacije o kafi, nakon sprovedene studije. Jedino što treba da uradite jeste da izbacite šećer iz ovog napitka.

Skinite koji kilogram

Brojne studije pokazale su da kafa efikasno deluje na sagorevanje masti, zahvaljujući kombinaciji sastojaka koji ubrzavaju metabolizam i suzbijaju apetit. Naravno, ne očekujte rezultate ako dnevno popijete tri kafe sa karamelom.

Ispijanje kafe posle 18 časova ne bi poželeli ni najgorem neprijatelju. Ako želite dobro svom organizmu, ne mučite ga na taj način. Ako ste već na neki način primorani da uveče pijete kafu, pokušajte da je zamenite čajem ili nekim drugim toplim napitkom (kuvano vino?).

Posted in:

Imate pitanje? Postavite ga u komentaru!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Morate popuniti označena polja *