Kardiologija

Da li znate da vam savremena kardiologija može spasiti i produžiti život?

Savremene dijagnostičke metode, ekspertski tim profesora i primarijusa i pregledi na najsavremenijim aparatima čine da kardiologija na našoj poliklinici već 12 godina uspešno leči pacijente sa srčanim oboljenjima.

KADA SE JAVITI KARDIOLOGU?

kardiologijaPonekad je situacija sasvim jasna, ukoliko Vam je preporučeno od strane drugog lekara zbog srčanih problema ili ste imali infarkt tada bi definitivno trebali posetiti kardiologa. Međutim, nije uvek tako jednostavno.

Šta da radite ukoliko niste sigurni da li bi trebali posetiti kardiologa?

Da li ste znali da poseta kardiologu i preduzimanje korektivnih mera, odnosno ispravljanje stila života pre nego se javi veći problem, može da Vam spase život?! 

Kardiolog može da utvrdi šta nije u redu i pre nego se pojavi po život preteći problem! 

Apsolutno svaki kardiolog bi Vam preporučio da ga posetite u sledećim situacijama:

Imate bol ili druge tegobe u grudima

Prvo i najvažnije, ako imate bol ili slične tegobe u grudima, kao što su nedostatak daha, osećaj stezanja, probadanja u grudima, lupanja srca, nepravilnog rada srca „mračenja pred očima“ samo su neke od tegoba.

To sve mogu biti ozbiljna stanja uzrokovana srčanim problemima. Kardiolog će Vam razjasniti i utvrditi pravi uzrok ovih tegoba.

Srčani bolesnici u porodici/rodbini

Ako je u Vašoj porodici bilo srčanih bolesnika. Genetika ima značajnu ulogu. Osobama koje imaju/su imale srčane bolesnike u porodici, preporučuju se redovne kontrole.

Postavljena Vam je dijagnoza srčanih bolesti

Ukoliko Vam je već postavljena dijagnoza, neophodno je da razvijete naviku redovnih kontrola kardiologa. Srčana bolest nije statična, i neophodno je da se prati tokom vremena, kao i shodno tome da se prilagođava i modifikuje terapija.

Imate povišen pritisak, šećernu bolest ili visoke masnoće u krvi (holesterol, trigliceridi)? Pušite? Gojazni ste, niste fizički aktivni?

Sve su to faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Ako ste muškarac, 40 g./ žena 45g i planirate da počnete da se bavite fizičkom aktivnošću (rekreativno, teretana…).

Kardiolog će proceniti da li postoji eventualni rizik kao i maksimalni nivo opterećenja koji Vam se preporučuje. 

KARDIOLOŠKI PREGLED

Kardiološki pregled je pregled subspecijaliste koji na osnovu anamneze, kliničkog pregleda neinvanzivne kardiovaskularne dijagnostike, laboratorijskih analiza te prema potrebi dodatnih pregleda postavlja tačnu dijagnozu bolesti i propisuje terapiju.

Stanja i bolesti koje se analiziraju na ovom pregledu su: nejasni bol u grudima (stezanje u grudima), povišeni krvni pritisak (arterijska hipertenzija), infarkt srca ili angina pektoris, popuštanje srčanog mišića, nepravilni rad srca, osećaj lupanja, preskakanja srca (aritmije srca, ekstrasistole, fibrilacija atrija, palpitacije), osećaj gušenja, iznenadne promene krvnog pritiska, nejasni gubici svesti, vrtoglavice i urođene mane srca.

Redovan kardiološki pregled obuhvata snimanje srčanog rada na višekanalnom EKG aparatu, ehokardiografiju na najsavremenijim aparatima, pregled kardiologa uz pažljivi razgovor, po potrebni dodatne analize – postavljanje dijagnoze i mišljenje za terapiju.

PROGRAM PREVENCIJE I PROCENE RIZIKA OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA

Kardiologja - test opterećenjaOvaj program podrazumeva osnovni kardiološki pregled sa ehokardiografijom (ultrazvuk srca), test opterećenja (procena krvnih sudova srca) ili holter EKG-a ili holter krvnog pritiska,  dopler karotidnih arterija (procena stanja krvnih sudova koji snabdevaju krvlju mozak), štitaste žlezde i abdominalne aorte. 

Ovakav pregled daje uvid u postojeće faktore rizika, mnogo detaljniju procenu stanja srca i krvcnih sudova, a samim tim i prognozu pacijenta, opredeljuje vrstu lečenja, ukoliko je ono potrebno, kao i dinamiku daljih kontrola.

Na osnovu kliničkog pregleda i dijagnostičkih nalaza dobija se predlog o načinu daljeg lečenja – invazivna dijagnostika ili medikamentna terapija po principu: bezbednost pre svega, ni jedan suvišan, ni jedan uskraćen lek.

SIGURNO I USPEŠNO REGULISANJE KRVNOG PRITISKA

Nakon prvog pregleda i preporučene terapije dobija se dnevnik krvnog pritiska i pulsa.

Vođenjem dnevnika tokom narednih dana ili popunjavanjem“on line“ formulara, slanjem mejla ili telefonskim konsultacijama i eventualnim korigovanjem doze i vremena uzimanja leka, postiže se regulacija krvnog pritiska i pulsa do preporučenih vrednosti. Na taj način sprečavaju se buduće neželjene oscilacije i skokovi krvnog pritiska.

KUĆNE POSETE

kucnePrilikom kućne posete mogu se obaviti:
– Kompletna ultrazvučna dijagnostika na najsavremenijem aparatu SonoSite M-turbo
– Postavljanje i skidanje 24h Holter EKG-a, krvnog pritiska
– EKG, Kompletne laboratoriske analize.
– Uključivanje infuzionih i svih drugih vrsta parenteralnih terapija.

TIM NAŠIH KARDIOLOGA

Prim. dr med. Dragan Mijalković, spec. interne medicine – kardiolog
Prof. dr sci. med. Ivan Tasić, spec. interne medicine – kardiolog
Prim. dr med. Svetlana Petrović Nagorni, spec. interne medicine – kardiolog
Prim. dr sci. med. Nebojša Krstić, spec. interne medicine – kardiolog
Dr med. Aleksandar Jovanović, spec. interne medicine – kardiolog
Prim dr sci. med. Miodrag Damnjanović, spec. interne medicine – kardiolog
Dr med. Miloš Mijalković, lekar na specijalizaciji iz interne medicine, akademska specijalizacija iz kardiologije

Zakažite pregled kardiologa

[/precontent]

2 Comments

  1. Vas strucni savet sam procito i stvarno mi se dopao takve preglede dezaljne sam doziveo jedino u Nemackoj tojest u Deutsche herz zentrum kod Dr Hetzera u Berlinu, u periodu od 2002- 2009god.Ja sam sad u drugoj situaciji naprimer 50km od Stare Pazove imo sam jedan privatan pregled na VMA jojim nisam bas bio delimicno zadovoljan dal je strucnos ili nesto drugo bilo u pitanju nemogu da se izjasnim…Pre dve godine bio sam u Niskoj Banji privatno 10 dane pregled kardioloski je izvrsen kompletan Holter EKG i pritiska,eho srca,test kratak opterecenja maksimalno 2 minuta sto mi cudno bilo jel ja test opterecenja radili mi u berlinu bar dva puta godisnje koji trajao menjajuci nivo dobrih 20 minuta….Sta sam hteo reci ovim da pomalo postajen skeptican na preglede nisam mislio na Vas licno ali ako radite kako pisete stvarno je za pohvalu pa se pitam i taj Nis nije daleko ako bi se pregled mogo kompletno obaviti u razumno vremenu mislim za par dana 2-3…..Siguran da se moze pronaci neki pansion,hotel blizu ili cak da se uzme par dana i Niska Banja i kod vas tih petnaistak km doci…Moj otac imo par bajpasa,ja opet imam sa variranjem pritiska i neki put kratko gubim snagu tojest par sekundi svest pod medikametima sam koje uzimam ozbiljno…..Pitam se dal lekovi nisu takvok kvaliteta kao sta sam koristio u Berlinu ili lekovi nisu za moj problem….Em stanujem u Staroj Pazovi koja ima dva internista koji raspolazu za pregled krv, stetoskop,aparat za merenje krvnog pritiska i EKG aparat koji kad postave elektrode nedrze dobro posto treba da se otklone dlake na prsima ili aparat nije to bas to pravo….Ja mislim da taj internista i ako je strucan ali on nije u mogucnosti bez alata da obavi poso…Srdacan pozdrav primite od mene i ako bi imali neki predlog u vezi ovog mog problema vrlo rado Vas predlog vrlo rado bi prihvatio….

Imate pitanje? Postavite ga u komentaru!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Morate popuniti označena polja *