Nefrologija

Nefrologija je grana medicine koja se bavi izučavanjem rada i bolesti bubrega

Bubrežne bolesti su česte, mogu biti opasne, bitno ih je prepoznati na vreme i započeti blagovremeno lečenje.

nefrologijaPored detaljnog razgovora i kliničkog pregleda nefrološki pregled se prema indikaciji proširuje laboratorijskim analizama krvi i urina, ultrazvučnim pregledom bubrega i urotrakta, mikrobiološkim analizama (urinokultura, brisevi).

U okviru nefrologije leči se veliki broj zdravstvenih problema vezanih uz bubreg, mokraćni sistem i prostatu, a najčešći razlozi posete nefrologu su problemi sa mokrenjem.

Bubrežna slabost je vrlo česta, najčešće nastaje kao posledica dugotrajne šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih sudova, opstrukcije i infekcije mokraćnih puteva (najčešće kalkuloza i uvećana prostata ). U početku se ne primećuje, podmukli tok, bez ili sa minimalnim nespecifičnim tegobama.

Na osnovu laboratorijskih analiza, kliničkog pregleda, kolor dopler ultrazvučne dijagnostike bubrega, nadbubrega i renalnih arterija i po potrebi dopunskih dijagnostičkih procedura, koje koristi nefrologija, radi se procena bubrežne funcije. Uz higijensko dijetetski režim ishrane uvodi se odgovarajuća medikamentozna terapija.

nefrologija

Nefrologija se, pored navedenog, bavi i:

– lečenjem infekcija urinarnog trakta,

– regulisanjem povišenog krvnog pritiska (volumen zavisni i renin zavisni),

– lečenjem anemije (sekundarnog porekla zbog bubrežne slabosti i sideropenijske zbog niskog gvožđa).

Zakažite pregled nefrologa  – Prim. dr Stanimir Ljubenović

 

[/precontent]