Neonatologija

KO JE NEONATOLOG?

Neonatolog je lekar pedijatar koji se bavi lečenjem svih bolesti novorođenčadi (dece od rođenja do kraja prvog meseca života), a edukovan je i u lečenju dece svih uzrasta.

ŠTA RADE NEONATOLOZI?

Poliklinika Kardio medika - NeonatologijaZdravstveni problemi novorođenčadi mogu biti poseban izazov. Kod prevremeno rođene dece važni organi kao što su srce, pluća, želudac ili koža mogu biti nedovoljno razvijeni i mogu onemogućavati normalno funkcionisanje dece.
Neonatolozi prolaze posebnu obuku potrebnu za procenu i lečenje zdravstvenih problema novorođenčadi.

ODGOVORNOSTI NEONATOLOGA:

–  Provera generalnog stanja novorođenčeta
–  Provera postojanja urođenih mana, disajnih problema, infekcija…
–  Koordinacija određenog tipa zdravstvene zaštite

U NAŠOJ POLIKLINICI MOŽETE OBAVITI:

–  Pregled neonatologa
–  Ultrazvuk CNS-a (glave)
–  Laboratorijske analize

ŠNeonatologijaTA JE ULTRAZVUK CNS-a?

Ultrazvuk CNS-a kod beba je često primenjivana dijagnostička procedura jer se jednostavnim izvođenjem, kroz otvorenu veliku fontanelu, može dobiti mnoštvo informacija o izgledu, građi i veličini različitih moždanih struktura. Neophodni pregledi se vrše već u prvim danima života, u porodilištu. Kontrolni pregledi se rade po potrebi, onoliko često koliko je potrebno pratiti menjanje (evoluciju) promena.
Ovaj pregled se najčešće izvodi kod novorođenčadi i odojčadi, zato što im lobanja nije potpuno formirana.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

– Ultrazvučni pregled glave je rutinski pregled kod beba koje su rođene prerano. Procedura se koristi u cilju ranog otkrivanja različitih stanja, kao što su krvarenje ili oštećenje moždanog tkiva.
– Kod odojčadi se koristi u cilju otkrivanja proširenja moždanih komora (hidrocefalusa), moždanog krvarenja, oštećenja bele mase, urođenih mana mozga, infekcije ili tumora.

KAKO SE IZVODI?

– Dete se postavlja da leži na leđa, licem prema gore.
– Lekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde. Sonda se postavlja na glavu bebe, tačnije na fontanele (mesta na lobanji gde kosti još nisu potpuno srasle i gde postoji direktan kontakt sa moždanim tkivom)

POTENCIJALNI RIZICI

Pregled nije neprijatan za dete i ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

Nije potrebna posebna priprema deteta za ovaj pregled.

NAKON ULTRAZVUČNOG PREGLEDA

Dete se odmah može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Pregled neonatologa dr Jelene Vučić, kao i ultrazvuk CNS-a možete zakazati telefonom na 018/42 57 213064/860 91 41063/80 55 456 ili na ovom linku.