Svetski dan prevremeno rođenih beba

17. 11. 2023.

Svetski dan prevremeno rođenih beba

Svetski dan prevremeno rođenih beba, 17. novembar 2023. godine, 13. put se obeležava u svetu, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja.

Svaka deseta beba na svetu se rodi pre vremena, što godišnje čini 15 miliona beba.

U Srbiji se godišnje rodi preko 4.000 beba rođenih prevremeno, pokazuju najnoviji podaci objavljeni povodom obeležavanja Dana prevremeno rođenih beba.

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto.

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba odvaja se od majke zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoći, krivici, anksioznosti, strahu…

 

Pored pomoći stručnjaka, roditeljima je tada, i u mesecima i godinama nakon toga, dragocena i neohodna podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom.

Iz tog razloga 2010. godine osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece.

I dalje nije poznat pravi razlog zbog kojeg dolazi do prevremenog rođenja bebe, ali za bitne uzroke smatraju se poremećaji direktno vezani za stanje bebe, hronične ili akutne bolesti majke, kao i socio-ekonomske prilike trudnice.

Tradicija! Osnivač poliklinike Prim. dr Dragan Mijalković, lekar iz čuvene doktorske porodice Mijalković, koja je na svoj način obeležila jedan period u savremenoj medicini.

Prva ordinacija porodice Mijalković osnovana je 1933. godine pod nazivom “Celokupnog lekarstva dr Borivoje P. Mijalković”

Primarijus dr Aleksandar Mijalković, načelnik dečje službe u Pirotu, odlučio je da se bori za život bebe, koja je bila pravi „Palčić“ jer je merila 700 grama i bila dugačka svega 31 cm. Beba je preživela i ušla u istoriju medicine, jer je sa tom minijaturnom težinom  uspela da se održi u životu.

 

Po izlasku iz bolnice, nastavlja se pojačano staranje i nega beba  sa ciljem postizanja optimalnog razvoja deteta. I ovaj period je obeležen roditeljskim strahovima, brigama i značajnim učestvovanjem u procesima lečenja (fizikalna terapija). Susret sa brojnim administrativno- tehničkim problemima dodatno otežava njihovo funkcionisanje u izvršavanju roditeljskih zadataka.

Upravo iz svih navedenih razloga, potrebno je opšte podizanje svesnosti o specifičnim potrebama ovih porodica, kao celokupne javnosti, tako i različitih, neretko nekoordiniranih službi zdravstvene, socijalne i odgojno obrazovne delatnosti.